Casino & Betting för alla. Vi guidar dig i Gambling-Djungeln!

Hur många kalorier bränner man per dag utan träning?

Det är en fråga som du kanske ställer dig när du funderar på att gå ner i vikt eller förbättra din hälsa. Även om träning är en av de mest effektiva och vanliga sätten att öka förbränningen av kalorier på så finns det också många andra faktorer som påverkar hur många kalorier du faktiskt bränner varje dag.

I den här artikeln kan du läsa om vad som påverkar din basalmetabolism. Vi kikar på hur du kan öka din kaloriförbränning utan träning samt svarar på några vanliga frågor om kaloriförbränning.

Snabba svaren

Snabba svaret på frågan: Hur många kalorier bränner man per dag utan träning?

Per dag bränner du cirka 22 till 25 kcal per kilo utan att röra på dig, det är minimum som kroppen kräver för att funka fullständigt kan man säga.

Hur mycket kalorier bränner man på en dag?

Det rätta svaret är att det beror på hur mycket du rör på dig. Minsta möjliga förbränning är som ovan svar säger 22-25 kcal per kilo och dag. Vid normal aktivitet så bränner vi människor någonstans runt 33 – 37,5 kcal per kilo & dag.

Vad är basalmetabolism?

Basalmetabolism är ett ord de flesta nog inte hört talas om. Men det är i alla fall den mängd energi som förbrukas av kroppen för att upprätthålla grundläggande processer i kroppen så som andning, cirkulation, matsmältning och en typ av självläkning. Just Basalmetabolism är den största faktorn som säger hur mycket kalorier som vi faktiskt bränner varje dag.

Vår Basalmetabolism beror i sin tur på olika faktorer så som: Ålder, kön, kroppstyp, hormon nivåer och genetiska förutsättningar. Män har generellt en högre basalmetabolism än kvinnor eftersom de brukar ha mer muskler och mindre kroppsfett. Äldre människor med mindre muskelmassa har såklart då en lägre basalmetabolism.

Hur kan jag öka min kaloriförbränning utan träning?

Det finns flera sätt att öka din kaloriförbränning utan träning så som löpning, inklusive:

  1. Äta mer protein: Protein kräver mer energi att smälta och metabolisera än exempelvis fett eller kolhydrater. Genom att äta mer protein kan du öka din BMR och förbränna fler kalorier under dagen. Så få i dig mer protein helt enkelt!
  2. Dricka mera vatten: Vatten är superviktigt för att kroppen ska kunna metabolisera och förbränna kalorier effektivt. Att dricka tillräckligt med vatten kan också minska din hunger och öka energinivån överlag.
  3. Sova ordentligt: Sömnbrist kan påverka hormonerna i kroppen som reglerar aptiten och energin, vilket då kan leda till en lägre basalmetabolism. Att tänka på att få tillräckligt med sömn kan öka din kaloriförbränning och hjälpa dig att bränna fler kalorier under dagen.
  4. Äta mer fiber: Fiber är viktigt för att hålla matsmältningen frisk och även reglera blodsockernivån. Men mat som är rik på fiber kan altså också öka din kaloriförbränning.
  5. Stressa mindre: Att stressa mycket kan påverka hormoner som reglerar aptiten och metabolismen i din kropp, vilket kan leda till en lägre basalmetabolism. Att hantera din stress kan öka din kaloriförbränning och även hjälpa dig att bränna fler kalorier under dagen.

Slutsats om kaloriförbränning

För att sammanfatta basalmetabolism kan vi konstatera att den är största faktorn som påverkar hur mycket kalorier du bränner per dag utan att träna. Faktor som spelar in här är bland annat ålder och kön.

Träning är bevisligen det mest effektiva sättet att öka din kaloriförbränning men det finns också andra sätt att öka din basalmetabolism. Om du äter mer protein, dricker mer vatten och sover bra så kan du kropp förbränna mer kalorier även om du inte tränar. En sund livsstil är alltså något som hjälper din kropp på vägen till förbränning.

Om du fokuserar på att öka din basalmetabolism genom denna sunda livsstil så har du en bra grund för kaloriförbränning utan träning. Om du dessutom kan träna lite och äta en balanserad kost så mår din kropp ännu bättre och din kaloriförbränning kan öka än mer.

Även om du är ute efter att bränna kalorier utan träning så är vi rekommendation att du även försöker få in de dessa andra viktiga faktorer för att få en hög förbränning av kalorier. Kroppen mår bättre och och mår bättre. På internet finns det idag mycket information om träning och att förbränna kalorier och för den extrema så finns det mycket tips och råd att få.

Läs också
Senaste

Läs också