Casino & Betting för alla. Vi guidar dig i Gambling-Djungeln!

kalorier i ägg

Kalorier i Ägg

Ett ägg innehåller i genomsnitt mellan 55 och 80 kalorier beroende på storlek. För information om alla storlekar se nedan.

Hur många kalorier är det i ett ägg?

Kalorierna i ett ägg varierar beroende på storlek och hur det tillagas. Men i genomsnitt innehåller ett medelstort ägg ca 66 kalorier, ett litet ägg ca 55 kalorier och ett stort ägg ca 80 kalorier (vilket är cirka 1 femtedel av vad vi människor förbränner per dag om vi inte skulle träna)

De flesta av dessa kalorier kommer från äggulan, som är den särskilt näringstäta delen av ägget och innehåller många viktiga vitaminer och mineraler. Nedan finns en lista med fullständiga kalorivärden i olika äggstorlekar.

Närings informationLitet ägg (48g)Mellanstort ägg (58g)Stort ägg (68g)Mycket stort ägg (78g)Per 100g
Energi kcal(kalorier)54667890131
Energi kJ227277326377547
Antalet kalorier i ägg beroende på storlek

Kalorier i kokt ägg och stekt ägg

Två uppvispade ägg tillagade i mikrovågsugnen med lite salt och peppar och en skvätt lättmjölk ger cirka 170 kalorier och är en perfekt liten måltid efter träning. Om du tillagar dina uppvispade ägg i stekpanna, två stora ägg med en skvätt lättmjölk uppvispade med en liten klick smör ger totalt mellan 200 och 245 kalorier beroende på mängden smör som tillsätts.

Pocherade ägg är mycket populära eftersom de inte kräver extra matolja eller smör för tillagning. Det innebär att kalorierna i pocherade ägg motsvarar samma som i tabellen ovan – mellan 54 och 80 kalorier beroende på storlek.

Kalorivärdet för stekta ägg varierar beroende på vilken typ av fett som används i stekpannan och om du låter det rinna av. Det rekommenderas ofta att använda oljor som är rika på enkelomättade fetter, som raps- eller olivolja. Ett stekt ägg kan variera från 85 kalorier om du bara använder en liten mängd sprayolja till cirka 120 kalorier om du steker det i olja och inte låter det rinna av.

kalorier i ägg i text

Ägg och dietande

Ägg är en utmärkt mat att inkludera i din kost om du försöker gå ner i vikt samtidigt som du säkerställer att din kropp får all den viktiga näring den behöver. Eftersom ägg är näringsrika och innehåller färre än 70 kalorier (medelstora) kan de vara en del av kalorikontrollerade måltider och snacks samtidigt som de fortfarande ger mycket protein samt viktiga vitaminer, mineraler och fetter.

Sättet du tillagar dina ägg på kommer naturligtvis att påverka deras näringsvärde. Till exempel, om du steker ett ägg i fett istället för att koka det, kommer detta öka det totala antalet kalorier. Det är också viktigt att äta äggen tillsammans med andra näringsrika livsmedel, såsom grönsaker, sallader och fullkorn.

Sammanfattning

Ägg är en näringsrik och mångsidig matvara som kan vara en del av en balanserad kost. En medelstor ägg innehåller vanligtvis färre än 70 kalorier, vilket gör dem till ett bra alternativ för de som vill kontrollera sin kaloriintag.

Ägg är också en utmärkt källa till protein och innehåller viktiga vitaminer, mineraler och fetter. Hur ägget tillagas kan dock påverka dess totala kaloriinnehåll. Det är också viktigt att äta äggen tillsammans med andra näringsrika livsmedel för att få en balanserad måltid.

Läs också
Senaste
betta på esport

Betta på esport

Esport har på senare år blivit en av de snabbast växande sporterna i världen, och Sverige är inget undantag. Med en stadigt växande publik och

Läs mer »

Läs också